5 tips om je WordPress-website te versnellen
Het lijkt misschien overdreven om een heel artikel te wijden aan het versnellen van je WordPress-website met een aantal seconden. Toch is er een gegronde reden voor. Klanten hebben op het internet maar een aantal seconden nodig om te beslissen de concurrent te bezoeken. Ook heeft de laadtijd gevolgen voor de Googleranking van je site. Snelheid en efficiëntie zijn onmisbaar voor commerciële dominantie in een omgeving die meer opties, producten en informatie biedt dan ooit tevoren.
Duik diep genoeg in de instellingen van WordPress en je vindt tientallen opties om de laadtijden van webpagina’s te verbeteren. We houden het echter graag simpel. Om de beste resultaten te behalen ten opzichte van de bestede tijd, zijn hier 5 belangrijke tips:
1. Kies de juiste hostingprovider
De snelheid en efficiëntie van je WordPress-website hangt uiteindelijk bijna altijd af van de capaciteiten van je hostingprovider. Zolang je een hostingpakket hebt dat aansluit bij je verwachte verkeer, doet de provider de rest. Belooft een hostingprovider geen 99,9% uptime, gratis applicaties en dagelijkse backups? Dan is het tijd elders te kijken.
Gelukkig biedt Hosting Network de juiste snelheden en optimaliseren we je website tot in de puntjes. Ook kunnen we natuurlijk gebruik maken van CDN en van een cache-systeem als Varnish. Zo zorg je ervoor dat je site altijd snel is. LET OP! Snelheid is natuurlijk ook afhankelijk van de plugins die je gebruikt.
2. Verklein afbeeldingen
Opvallende afbeeldingen zijn belangrijk, zeker als je producten verkoopt. Foto’s met een hoge resolutie doen soms echter meer kwaad dan goed. Grote afbeeldingen vertragen de laadtijd van een pagina en daarmee ook die van je WordPress-website. Het is op twee manieren mogelijk de bestandsgrootte van foto’s te verkleinen: middels lossy of lossless comprimeren. Plugins en sites van derden, zoals Tinypng.com, zijn in no time je favoriet.
3. Lazy-load je content
Lazy-loading van content is een natuurlijk vervolg op tip 2, maar in plaats van het verkleinen van grote afbeeldingen, ga je nog efficiënter te werk. Via specifieke plugins is het mogelijk alleen alles boven de fold (het zichtbare deel in de browser van een bezoeker) van een pagina te laden. Naarmate iemand verder scrollt, worden relevante teksten en afbeeldingen geladen. Lazy-loading versnelt een WordPress-website aanzienlijk, zeker als je content veel afbeeldingen bevat.
4. Verklein CSS- en Javascript-bestanden
Deze stap komt overeen met het verkleinen van afbeeldingen, maar in plaats van het comprimeren van visuele content, verklein je de code die bezoekers niet zien. Mettertijd hoopt zich soms dubbele CSS en Javascript op, wat de laadtijd aanzienlijk verlengt. Met plugins als JCH Optimize en Fast Velocity Minify zoek je automatisch naar dubbele scripts en voorkom je weergaveblokkering boven de fold.
5. Zorg voor minder HTTPS-verzoeken
Tot dusver verminderen alle tips de hoeveelheid opgevraagde informatie van je website. We zijn er echter nog niet. Andere kleine aanpassingen vertalen zich ook snel in een snellere site. Denk aan het vermijden van omleidingen, het voorkomen van hotlinking en het gebruik van een caching plugin.
Onderschat nooit een verschil van een aantal seconden laadtijd van je WordPress-website. Als we nog een bonustip mogen geven: controleer de laadtijden na implementatie van veranderingen op je website. WebPageTest.org is bijvoorbeeld een onmisbaar hulpmiddel. Dit vergelijkt de laadtijden van webpagina’s en indiceert hoeveel sneller je website geworden is. Houd rekening met deze 5 onmisbare tips en ontdek zelf hoeveel sneller jouw WordPress-website laadt. Elke seconde telt!